Kezdőoldal Bemutatkozás Tagszervezetek Magyar - Lengyel Baráti Kulturális Egyesület
Magyar - Lengyel Baráti Kulturális Egyesület PDF Nyomtatás E-mail
5600 Békéscsaba, Szent István tér 8.
Alapítás éve: 2000.
Adószám: 18383575-1-04
Forma: Közhasznú egyesület
Telefon: (66) 638-801,70/5563022, 30/3210608
Fax: -
E-mail:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Web: www.mlbke.hu
Képviselő: Máté László elnök
Egyesületünk tagjai között megtalálhatók a Békés megyében élő lengyelek, lengyel származású és lengyel gyökerekkel rendelkező személyek, valamint Lengyelországgal, a lengyel emberekkel és a lengyel kulturával és történelemmel szimpatizáló magyarok egyaránt.

Alapcéljaink
az alábbiakban foglalhatók össze:
  • az itt élő lengyelek kulturális, nyelvi, társadalmi együttműködését biztosítjuk,
  • a közös lengyel-magyar történelmi és kulturális hagyományokat ápoljuk
  • Békés megyében bemutatjuk a jelenlegi lengyel kultúrát, propagáljuk a lengyel turisztikai látnivalókat
  • a lengyel nyelv oktatása folyik érdeklődő diákok és felnőttek számára egyaránt,
  • elősegítjük Békés megye településeinek lengyel testvérvárosi kapcsolatainak ápolását, bővítését (pl.: Békéscsaba - Tarnowskie Góry)
  • "Ismerd meg Lengyelországot" címmel évente ciklikus kirándulásokat szervezünk Lengyelország más-más vidékeire, 2010-ben Lublin és környéke szerepel a programban
  • Magyarországon lengyel vonatkozású emlékhelyeket keresünk fel évente, s ilyenkor a megemlékezés koszorúját is elhelyezzük egy-egy emlékhelyen
  • az Egyesületünk működteti a Chopin kórust, mely egyesületi tagokból és zeneszerető fiatalokból szerveződött 2006-ban. A műsorainkban magyar, lengyel és más nemzetek népdalai, klasszikus kórusművek, valamint egyházi ihletettségi művek szerepelnek. 2008-ban az Országos Kórusminősítő hangversenyen a kórust Arany fokozatot ért el. Endszeresen fellép a városi rendezvényeken és több városban (Budapest, Szeged, Sátoraljaújhely, Szolnok, stb.) is kapott felkérést kiállítások megnyitóján és egyéb rendezvényeken való szereplésre.
  • 2010. évben tervezzük megjelentetni a Lengyelek Békés Megyében c. kiadványt, valamint javaslatot tettünk közterület elnevezésére II. János Pál pápáról.
Egyesületünkhöz ezúton is várjuk azon személyek csatlakozását, akik érdeklődnek a felsorolt céljaink és tevékenységeink iránt! Várjuk továbbá jó hangulatú, kottát olvasni tudó, zeneszerető, elsősorban férfiak jelentkzését, akik szívesen énekelnének Chopin kórusban.

Bankszámlaszám: 53900052-12010350