Kezdőoldal Hírek Beszámoló a Civil Tudomány Konferenciáról
Beszámoló a Civil Tudomány Konferenciáról PDF Nyomtatás E-mail

Civil tudomány címmel rendezett konferenciát 2019. november 12-én szervezetünk a Gál Ferenc Főiskolával és a Békés Megyei Kormányhivatallal közösen a felsőoktatási intézmény gazdasági karán, Békéscsabán.
 

Fotó: Békés Megyei Kormányhivatal
Békés Megyei Kormányhivatal beszámolója a rendezvényről:

"Civil tudomány elnevezéssel rendezett konferenciát a fennállásának húsz éves jubileumát ünneplő Civil Szervezetek Szövetsége, a Gál Ferenc Főiskola és a Békés Megyei Kormányhivatal. A főiskola gazdasági karán megszervezett rendezvényen a tudomány, állam, egyház, civilek kölcsönhatásait, együttműködését, közjó szolgálatában végzett munkáját vették górcső alá.


Fotó: Gál Ferenc Főiskola

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a konferencia egyik fővédnöke levélben köszöntötte a szervezőket, résztvevőket:

„A magyar gazdaság teljesítménye 2010 óta mintegy 30 százalékkal nőtt, Magyarország Közép-Európával együtt a növekedés motorjává vált a kontinensen. A kimagasló élénkülés jelentős részben a magas hozzáadott értékű termelés térnyerésének tudható be. Egy legutóbbi IMF-felmérés szerint a high-tech beruházások aránya 70 százalék hazánkban, ezen a területen Magyarország a legnagyobb exportáló az Európai Unióban. A kormány célja, hogy a magyar gazdaság növekedésének üteme a következő években is legalább két százalékponttal haladja meg az európai átlagot. Meggyőződésünk szerint ennek alapvető feltétele, hogy fokozatosan ledolgozzuk, előnybe fordítsuk a kutatás-fejlesztés és innováció terén nemzetközi összevetésben még megmutatkozó lemaradásunkat. Több forrásból több, gyakorlatban hasznosuló kutatást, több magyar szabadalmat szeretnénk. Érdemben növelnünk kell a hazai vállalkozások innovációs képességét a saját termékek kifejlesztése, javuló export- és versenyképességük érdekében.”


Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta: alapvető célunk, hogy a civil szféra tovább erősödjön. A civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár hozzátette: Magyarországon több mint 60 ezer civil szervezet működik és éves szinten mintegy 300 milliárd forint támogatásban részesülnek e szervezetek. Békéscsaba, Békés megye igen sikeresen szerepelt a Nemzeti Együttműködési Alap keretében biztosított források elnyerésére kiírt pályázaton ­­­– hangsúlyozta. Arányosan ugyanis a legtöbb pályázat megyénkből érkezett és az elnyert támogatási összeg vonatkozásában is dobogós helyezést ért el – egészítette ki Szalay-Bobrovniczky Vince. A helyettes államtitkár szólt a civil információs centrumok működéséről is.

Fotó: Békés Megyei Kormányhivatal


A család után a civil szervezetek a társadalom azon alapsejtjei, amelyek alulról szerveződő módon a közjó szolgálata érdekében tevékenykednek – hívta fel a figyelmet Takács Árpád. A kormánymegbízott szerint a jó és szolgáltató állam nem tud jól működni: jó közigazgatás, jó önkormányzatok és tisztességesen, átlátható módon működő civil szervezetek nélkül. A közigazgatásban fel kell használni a tudomány eredményeit, megalapozottabbá és megbízhatóbbá kell, hogy váljon a tudás – emelte ki Takács Árpád. De az a tudás, amely jó volt tegnap, ma már csak elégséges, és holnap talán elégtelen lesz – tette hozzá. Békés megye kitörési pontjai a vidékfejlesztésben, a szakképzésben és az innovációban keresendők – magyarázta.
Fotó: Békés Megyei Kormányhivatal


Dr. Kiss-Rigó László, a konferencia másik fővédnöke elmondta: a bolsevik-kommunista diktatúra úgy állította be, mintha a hit és a tudomány antagonisztikus ellentétben állna egymással. A Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke szerint a tudomány és egyház kapcsolatának vizsgálatát még mindig terheli ez az örökség. Az egyház alapvető feladata a kinyilatkoztatásból származó hitből fakadó tudás őrzése, ezért el kell utasítanunk azt, hogy a tudás és a hit nem összeegyeztethető – fejtette ki.Fotó: Békés Megyei Kormányhivatal

Lehet-e a tudomány civil? – tette fel a kérdést Herczeg Tamás címzetes főiskolai docens, majd kijelentette: ha a civil társadalom és a tudomány kapcsolatáról beszélünk, akkor ebbe szervesen illeszkedik a felsőoktatás kérdése is. A tudomány és a civil világ szimbiózisban létezik egymással – válaszolta meg az országgyűlési képviselő.
Fotó: Gál Ferenc Főiskola

Gólya Pál az innováció hasznosságáról és veszélyeiről, valamint a feltalálók felelősségéről beszélt, ugyanakkor a technikai újítások és a környezetszennyezés összefüggéseiről is szólt a 97 Békés megyei civil szervezetet tömörítő Civil Szervezetek Szövetségének elnöke.

Fotó: Gál Ferenc Főiskola


A tudományban is szükség van a hitre – vezette be a Tudomány és innováció a 21. században című előadását prof. dr. Kroó Norbert akadémikus. A kutatóprofesszor a rendelkezésre álló energiaforrások végességére, illetve a Föld népességének, energiafelhasználásának várható alakulására hívta fel a figyelmet. Előadásában arra is kitért, hogy miként tud ezen kihívásokra a 21. század tudománya reagálni.Fotó: Gál Ferenc Főiskola


Bízom abban, hogy a Gál Ferenc Főiskola a civil szervezetek alkotó társa lehet – hangsúlyozta dr. Kozma Gábor. A Gál Ferenc Főiskola rektora kiemelte: a nevelésnek is tudományos alapokra kell épülnie, mindennek pedig az egyetem lényegére, vagyis az igazság szünet nélküli kutatására, valamint az értékek átadására kell irányulnia.

Fotó: Gál Ferenc Főiskola


A konferencián dr. Antal Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense Civil szervezetek Békés megyében a médiakésség tükrében címmel tartott előadást."


Fotó: Gál Ferenc Főiskola


Forrás: Békés Megyei Kormányhivatal

A rendezvény kerekasztal beszélgetéssel zárult. A kerekasztal beszélgetés vezetője dr. Burai Mihály főosztályvezető volt. Résztvevői: Gólya Pál elnök (Civil Szervezetek Szövetsége, Kutyej Pál nyugalmazott lelkész, Szrenka Pálné alelnök (Civil Szervezetek Szövetsége) , Szatmári Júlia ügyvezető (Civil Szervezetek Szövetsége)  és Herczegné Szabó Marianna  elnök (Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete) elnöke volt.
Fotó: Gál Ferenc Főiskola

A rendezvényről szóló cikkek az alábbi linkeken olvashatóak:
- Békés Megyei Kormányhivatal
- Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Kar
-  BEOL
- BEHIR

 

 
 
Kezdőoldal Hírek Beszámoló a Civil Tudomány Konferenciáról