Kezdőoldal Bemutatkozás 1 % Adatbázis Egyensúly Alkohol Ellenes Egyesület
Egyensúly Alkohol Ellenes Egyesület PDF Nyomtatás E-mail
5600 Békéscsaba, Kolozsvári u. 62.
Alapítás éve: 2003.
Adószám: 18387452-1-04
Forma: Közhasznú egyesület

alt

Telefon: (66) 631-710
Fax: -
Web: www.kikoto.info/
Képviselő:

Herczegné Számel Annamária

Egyesületünk a Civil Szervezetek Szövetségének és az országos Alkoholizmus Elleni Klubok és Egyesület Szövetségének tagja.
Békéscsabán alakult meg az országban először 1958-ban, civil személyek kezdeményezéseként az AE klub, gyógyulni vágyó alkoholbetegek részvételével. 1988-tól, mint névtelen alkoholisták csoportja működött önfenntartóként. Egyensúly Szabadidő Klub néven bejegyzett civil közhasznú egyesületként 2003. áprilisától nevezzük. Erre a lépésre a pályázatok és a törvény bírta rá a vezetőséget. Az egyesület tagjai 70%-ban maguk is gyógyult szenvedélybetegek, 2-18 év közötti absztinenciával rendelkeznek, a fennmaradó tagok segíteni tudó és akaró szociális, mentálhigiénés szakemberek.
Elsődleges célunk az alapszabály szerint a gyógyult illetve a gyógykezelés alatt álló szenvedélybetegek társadalmi beilleszkedésének megkönnyítése.
Azoknál az egyéneknél, akiknél meg tudtuk változtatni a korábbi körülményeket, rövid időn belül nagy fejlődés mutatkozott. Megszűnt a céltalanság, a hovatartozás hiánya, a magányosság és a depresszió. Nőtt az önbecsülésük, ezáltal nőtt az elszántságuk az absztinenciára. Szívesen vettek részt az általunk szervezett prevenciós programokon vendégként vagy szervezőként, illetve ők is mások segítőjévé váltak.
Heti rendszerességgel klubfoglalkozásokat és fogadónapot tartunk, ahol életvezetési tanácsokat és segítséget nyújtunk tagjainknak, és rászoruló szenvedélybetegeknek.
2006.01.01.-vel elindult egyesületünk égisze alatt a szenvedélybetegek közösségi ellátása. A növekvő igényt látva 2007. januárjától újabb szolgálatot indítottunk és kiterjesztettük a Békéscsabai Kistérség területére: Békéscsaba, Doboz, Csabaszabadi, Kétsoprony, Telekgerendás, Újkígyós, Szabadkígyós. Ellátási szerződést kötött egyesületünkkel a békéscsabai önkormányzat 2006 januárjában, majd a Kistérségi társulás 2007. januárjában, a szenvedélybetegek közösségi ellátására. Békéscsaba város szociális szolgáltatás tervezési koncepciójában nevesíti egyesületünket, mint potenciális ellátót a városban lévő szenvedélybetegek ellátására. A közösségi ellátás éppen arra hivatott, hogy közösségi alapon, a szenvedélybeteg ellátás és a pszicho-szociális rehabilitáció minden lehetséges formáját biztosítsa a kliens otthonában, illetve annak közelében.
Fő célja, hogy a betegek integrált és teljes jogú tagjai maradjanak a társadalomnak, és rehabilitációjuk során reintegrálódjanak a közösségbe.
Ennek érdekében a gondozás és rehabilitáció a legnagyobb mértékben támaszkodik a természetes közösségi erőforrásokra – a közösségi szolgáltatásokra, a hozzátartozókra és az önsegítő szerveződésekre –, amelynek szereplőivel szoros együttműködésre törekszik, őket is oktatva és támogatva. Az addiktív páciensek betegségtudata, önmeghatározása, gyógyulási motivációja lényegesen eltér az egyéb pszichiátriai zavarban szenvedőkétől. Esetükben jellegzetes, hogy a kliens nem ismeri fel betegségét, így gyógyulásra sem törekszik.
Közösségi ellátásukkor kiemelendő, hogy annak célja nem csak az absztinencia elérése, hanem az optimális életminőség biztosítása.
Az eredményeinket látva és a kliensek, szolgálatok, rendelők, munkaügyi központok tapasztalatait összegezve jutottunk arra a megállapításra, miszerint égetően szükséges a védett szállás megteremtése, a szenvedélybetegséget legyőzni kívánók számára Békéscsabán. Tapasztalatcsere végett Fekete Csaba által vezetett védett szállást tekintettük meg Budakeszin, melynek hozadékaként 2006. szeptemberében Békéscsabán megvalósítottuk és megnyitottuk a régióban egyedülállóként a Hétpróba Ház nevű védett szállást, a szenvedélybetegségből kikerülni vágyó embertársaink számára. Dr. Levendel László professzor alapelveit követve kísérleti modell program keretében először négy férfi számára kívántuk megadni az „ új élet” lehetőségét.
Ellátásunk céljai közé tartozik a tartós intézeti tartózkodás megelőzése, a közösségi integráció fenntartása. Kliens gondozásában illetve rehabilitációjában a természetes segítők aktív közreműködésére számít, és az egyéni megoldásokat preferálja az intézményes lehetőségekkel szemben. Ellátásunk ily módon a leghatékonyabb pszicho-szociális rehabilitációt képes megvalósítani. A védett szállás egy állomás szeretne lenni a szenvedélybetegek életében, ahol a kliensek szükségleteihez, céljaihoz alkalmazkodva kínálunk szolgáltatásokat.
2006-ban jelölték egyesületünket Békéscsaba városában az egyik legrangosabb elismerésre, a Kiváló Szociális Munkáért kitűntetésre.
Nappali és közösségi ellátás keretén belül az alábbi szolgáltatásokat nyújtjuk klienseink számára: információnyújtás, tanácsadás, munkahelykeresés, szociális ügyintézés, életvezetési tanácsadás, egyéni esetkezelés, szociális csoportmunka, kulturális programok szervezése, hálózatépítés társintézményekkel, jogsegély szolgálat, szakellátásokhoz való hozzájutás segítése, fürdési-tisztálkodási lehetőség, személyes ruházat tisztításának lehetősége, étel melegítés, képzések, tréningek.
Kéthetente klubfoglalkozásokat tartunk. A klubéletet is felpezsdítettük, megújítottuk, pályázati pénzből sikerült új közösségi eszközöket beszerezni és adományból, Budapestről 150 darab új könyvet kaptunk. Szeretnénk továbbra is az egész város felé nyitni, és olyan programokat szervezni, ami a szenvedélybetegséggel nem érintettek számára is vonzó lehet.
A városban talán a legismertebb preventív családi programunk a Szenvedélymentes nap, melyet a Lencsési Lakótelep egyik iskolájában tartunk, ahol felhívjuk a figyelmet az alkohol és a drog használatában rejlő veszélyekre, káros hatásokra. Dinamikusan növekvő érdeklődői létszám mellett (524 fő). 2006. évben megpályáztuk, majd megkaptuk a felnőttképzési hely címet, így 11 területen végezhetünk képzést. Szervezetünk kéthetente PIA-NO Klub néven összejöveteleket tart, ahol a gyógyultak, a frissen gyógyulók és a gyógyulni vágyók találkozhatnak egymással. Kicserélhetik tapasztalataikat, és hasznosan tölthetik szabadidejüket a szervezett programokon. Megszűnhet a céltalanság, a hovatartozás hiánya, a magányosság és a depresszió. Nőhet az önbecsülésük, ezáltal nőhet az elszántságuk az absztinenciára.
A szenvedélybetegek reintegrációs, reszocializációs tevékenységéhez szükséges alábbi személyi, tárgyi feltételekkel rendelkezik a szervezetünk:
-Szenvedélybetegek nappali ellátása:
Az egyesületünk rendelkezésére bocsátotta a Békéscsaba Megyei jogú Város Közgyűlése a Kolozsvári 62. sz. alatti ingatlanát, határozatlan időre, szociális feladatok ellátására. /174m2/ .
Munkatársaink: 1 fő intézmény vezető; 1 fő terápiás munkatárs
Az egyesület tevékenységét segítve dolgozik: 1 fő pályázatíró
A szenvedélybetegek kistérségi közösségi ellátása:
Munkatársaink: 3 fő közösségi gondozó / szociális munkás, szociális ápoló-gondozó /; 1 fő közösségi koordinátor / szociálpolitikus, szociális munkás /
Utcai Szociális Szolgálatban dolgozók:
Munkatársaink: 1 fő koordinátor (szociológus); 2 fő utcai szociális gondozó (szociális munkás)
A védett szállás működtetéséhez:
- Az intézményben egy 75 m2-es területen van a védett szállás
- Felszerelt lakótér (bútorzat, mosógép, hűtő, fagyasztószekrény, TV)
A védett szállás vezetője:
- 1 fő teleopata (17 éves absztinenciával rendelkező gyógyult szenvedélybeteg)

alt

Az egyesület tagjai önkéntesként részt vesznek a szervezet programjainak szervezésében, lebonyolításában, valamint segítik a védett szálláson élők reintegrációját.

Tisztelt Adózó!
Adójának felajánlása esetén egyesületünk/alapítványunk a következő tevékenységekre, szolgáltatásokra fordítaná a beérkező összeget:

• kliensek segítésére, támogatására
  • szakértők díjazására
  • tárgyi feltételek bővítésére, fejlesztésére
  • plakátok, szórólapok készítésére
  • pályázati önrészként